• Mladý technik 2023 🛠️

          • Po dvojročnej pandemickej prestávke  sa uskutočnil už VI. ročník tejto  obľúbenej regionálnej technickej súťaže, ktorú organizuje firma SCHAEFFLER. V tomto roku sa do nej zapojilo rekordných 11 žiackych  dvojíc zo Skalického a Senického okresu, ktoré súťažili o veľa atraktívnych cien. Najväčším lákadlom bola cena pre víťaznú dvojicu, ktorou  boli značkové tablety. Reprezentanti našej školy, Eliáš BarcalSamo Balga  po miernom sklamaní „len“ z tretieho miesto v krajskom kole Technickej olympiády teraz nezaváhali v teoretickej časti a v praktickej časti dotiahli súťaž až do víťazného konca ! Chlapcom blahoželáme k peknej výhre a vzornej reprezentácii našej školy! Poďakovanie patrí aj firme SCHAEFFLER, pánovi Zálubymu  a jeho spolupracovníkom, ktorí sa perfektným organizačným zabezpečením, pričinili o najprestížnejšiu technickú žiacku súťaž na Slovensku!

          • Vyčistíme si Skalicu 2023 🚮

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            Zveľaďovanie nášho verejného priestoru ide ruka v ruke s tým, ako sa oň staráme a ako ho udržiavame. V Skalici sa už tradične dlhé roky pri príležitosti Dňa Zeme realizuje podujatie Vyčistime si Skalicu, ktorého sa vždy zúčastnia všetky školy, spoločnosti, ale aj organizácie a samotní občania mesta. Počas jedného doobedia sa všetci zídu na vopred určených miestach a spoločne priložia ruku k dielu pri upratovaní nášho mesta.Tento rok sa podujatie uskutoční v sobotu 22. apríla, v čase od 09:00 do 12:00. Zóny upratovania, kde sa všetci stretnú, sú pri Elektrodome Nay a pri Dopravnom ihrisku. Na týchto miestach dostane zároveň každý účastník akcie rukavice i čierne vrecia, ak si neprinesie svoje vlastné.

             

            Ďakujeme, že priložíte ruku k dielu.

          • Naše mladšie žiačky sú vo florbale najlepšie v kraji!

          • Dievčenský florbal a futbal spolu s vybíjanou patria v posledných rokoch medzi naše najúspešnejšie kolektívne športy, v ktorých každoročne naša škola získava popredné umiestnenia nielen v okrese, ale i v rámci kraja. Po minuloročnom druhom mieste mladších dievčat na majstrovstvách kraja vo futbale sa nám v tomto roku konečne podarilo získať titul majsteriek kraja vo florbale mladších žiačok.

            V Dunajskej Strede, v Mestskej športovej hale uskutočnilo krajské finále, na ktorom sa zúčastnilo päť víťazov jednotlivých okresov. Hralo sa tu systémom každý s každým, takže dievčatá odohrali celkovo štyri zápasy. Hneď v prvom sme narazili na jedného z favoritov – družstvo z Piešťan, ktoré sme po tuhom boji porazili 1:0. V ďalších zápasoch sme presvedčivo porazili Cerovú 7:0 a Sereď 5:2. V poslednom zápase sme nastúpili proti domácej Dunajskej Strede, ktorá stratila iba bod remízou s Piešťanmi, takže sme v priamom súboji bojovali o víťazstvo na turnaji. Keď sme po šiestich minútach vyhrávali 3:0, zdalo sa, že víťazstvo nám už nemôže uniknúť. Lenže domáce prostredie súperiek a ďalšie okolnosti hrali proti nám, takže po dvoch prísnych vylúčeniach a trestnom strieľaní sa polčas skončil nerozhodne 3:3. V druhom polčase sme sa zamerali na bránenie nerozhodného výsledku, ktorý nám zabezpečoval celkové prvenstvo a tesne pred koncom zápasu sa nám podarilo prekvapivou strelou z diaľky dať aj víťazný gól.

            Poďakovanie za tento pekný úspech patrí Ninke Holičovej, Nelke Filipovej, Janke Hyplovej, Timke Kubovej, Viki Novickej, Melánke Danajkovej, Natke Pelikánovej a Betke Špačkovej. Veľká vďaka patrí aj pánovi Špačkovi a pani Novickej, ktorí nám zabezpečili bezpečnú dopravu na toto úspešné krajské finále.

          • Okresné kolo Geografickej olympiády 🌎

          • V piatok 31. marca sa na našej škole konalo okresné kolo Geografickej olympiády. Celkovo do tohto kola súťaže postúpilo 61 žiakov z okresu Skalica. Súťažilo sa v troch kategóriách E, F, G. Našu školu reprezentovalo 9 žiakov, v každej kategórii sme mali troch súťažiacich, boli to:

             

            kategória E – Róbert Polák 9.C, Fabian Vaníček 9.B, Lujza Lašáková 8.A

            kategória F – Jakub Osvald 6.A, Júlia Petrovičová 6.B, Matias Mjakiš 6.B

            kategória G – Alexander Šantavý 5.B, Olívia Kováčová 5.B, Matej Kuba 5.B

             

            Žiaci vypracovávali najprv testy bez pomôcok, ktoré boli zamerané na monotematickú časť o cestovateľoch sveta, teoretickú časť určenú podľa POP GO a test o miestnej krajine. V druhej časti riešili praktické úlohy s využitím atlasov a geografických pomôcok. Testy spolu mali 100 bodov. Úspešným riešiteľom bol žiak vtedy, ak dosiahol spolu aspoň 65 bodov. Testy boli náročnejšie a z celkového počtu zúčastnených bolo iba 19 úspešných riešiteľov, z toho 7 našich žiakov.

             

            Naša škola dosiahla aj najviac postupových umiestnení zo všetkých zúčastnených škôl okresu.

             

            Naši úspešní riešitelia a naše úspechy:

            Kategória E

            2. miesto Róbert Polák                                                        

            3. miesto Fabian Vaníček                                                          

            7. miesto Lujza Lašáková

            Kategória F

            1. miesto Jakub Osvald

            3. miesto Júlia Petrovičová

            Kategória G

            1. miesto Alexander Šantavý

            4. miesto Matej Kuba

             

            Žiaci Róbert Polák, Fabian Vaníček, Jakub Osvald a Júlia Petrovičová postupujú do krajského kola.

             

            Všetkým gratulujeme a prajeme ešte veľa ďalších úspechov!

          • Okresné kolo PYTAGORIÁDY 2023 🧮

          • V dňoch 20. a 21. marca 2023 sa v Holíči konalo okresné kolo obľúbenej matematickej súťaže Pytagoriáda. V pondelok súťažili žiaci z kategórií P3, P4, P5 a v utorok z kategórií P6, P7 a P8. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 242 žiakov z okresu Skalica. Našu školu celkovo reprezentovalo 38 žiakov a z toho bolo 21 úspešných riešiteľov. Žiaci z kategórie P6 a P8 čakajú na pozvánku na celoslovenské kolo

            V kategórii P3 bolo 16 žiakov / 11 úspešných riešiteľov, najlepší Matúš Jurčík z 3.B obsadil 3.-4. miesto.

            V kategórii P4 bolo 8 žiakov / 5 úspešných riešiteľov, najlepší Michal Roman zo 4.B obsadil 2. miesto a Filip Vojtašovič zo 4.C obsadil 4. miesto.

            V kategórii P5 boli 2 žiaci / 1 úspešný riešiteľ, Lukáš Vanek z 5.A a obsadil 8. miesto.

            V kategórii P6 boli 2 žiaci / 2 úspešní riešitelia, Jakub Osvald zo 6.A obsadil 7. miesto a Viliam Mikula zo 6.B obsadil 12.-13. miesto.

            V kategórii P7 bol 1 žiak, ktorý nebol úspešným riešiteľom.

            V kategórii P8 bolo 9 žiakov / 2 úspešní riešitelia, Samuel Šeba z 8.C obsadil 5.-6. miesto a Lukáš Výleta tiež z 8.C obsadil 7. miesto.

            Gratulujeme!

          • EKOOLYMPIÁDA 🌳

          • Dňa 21.03. 2023 sa na našej škole uskutočnila digitálnou formou EKO - olympiáda. Žiaci 7. a 8. ročníka si mohli vyskúšať svoje vedomosti z oblasti ekológie a environmentalistiky. Online test obsahoval 50 otázok a čas vyhradený na test bol 30 minút. Tento rok sa otázky týkali piatich tém: VODA, OCEÁN, PÔDA, ODPAD, KLIMATICKÁ ZMENA.

            Všetkým žiakom 7 a 8. ročníka ďakujeme za účasť.

          • EMQ 2023 - kvíz 💶

          • Vo štvrtok 23.3. sa deväť žiakov z 8.C a osem žiakov z 9.C zúčastnilo medzinárodného on-line kvízu finančnej gramotnosti EMQ 2023. Tohto Európskeho kvízu o peniazoch sa celkovo zúčastnilo 265 tímov  a naši žiaci sa umiestnili asi v polovici. Súťažné otázky učiteľ premietal žiakom cez zoom a žiaci odpovedali cez APP Kohoot v mobiloch. Žiaci si overili svoju finančnú gramotnosť, získali nové informácie a skúsenosti využiteľné v bežnom živote. Kvíz organizovala Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska.

          • Deň učiteľov 2023 🎉

          • Ranná kávička od našich žiakov k dňu učiteľov bola milým prekvapením. Pedagógov toto gesto veľmi potešilo, dojalo.

            Ďakujeme všetkým učiteľom a učitelkám za ich neoceniteľnú prácu. Vaše úsilie a oddanosť tvorí základ pre budúcnosť naších žiakov.

          • Úspech v OK DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY 📜

          • Dňa 8.2. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády, ktoré sa konalo na skalickom gymnáziu.V najmladšej kategórii F sa na 2. mieste umiestnil Viliam Mikula zo 6.B a úspešným riešiteľom sa stal Tobias Švajda zo 6.C, ktorý obsadil 6. miesto.Kategóriu E reprezentovali Ján Tlach zo 7.A, ktorý sa v silnej konkurencii stal úspešným riešiteľom na 6. mieste a Richard Tyrschel sa v tejto kategórii umiestnil na 8. mieste ako úspešný riešiteľ.V najstaršej kategórii C sa na druhom postupovom mieste umiestnil Fabian Vaníček z 9.B a konkurencie sa nezľakla ani Eliška Gajdúšková z 9.C, ktorá obsadila 6. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou.Všetkým žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.Našu školu v krajskom kole bude reprezentovať Fabian Vaníček z 9.B.

          • Podujatie k Mesiacu knihy 📖

          • Ako vlastne taká kniha v tvorivom autorskom procese vzniká?

            To sa naši tretiaci a štvrtáci snažili zistiť od pani spisovateľky Renátky Matúškovej, na besede v ŠKD 22. marca 2023. Pani Matúškovú sme medzi nami privítali o to srdečnejšie, že ešte nedávno na našej škole pôsobila ako pani učiteľka i zástupkyňa. Deti sa na besedu poctivo pripravovali, zoznámili sa s tvorbou autorky a sústredili sa najmä na knihu Čarovné povesti slovenské - blízku nášmu regiónu. Pani spisovateľka nám prišla predstaviť svoju ďalšiu knihu - Bratislavské povesti a iné neobyčajné zvesti. Zvedavým otázkam nebolo konca: deti zaujímalo, kde pani spisovateľka hľadá námety, čo ju viedlo k písaniu povestí alebo ako dlho trvá, kým napíše knihu. V závere besedy sa konala autogramiáda spojená s predajom novej knihy a spoločné fotenie.

            Pani spisovateľke sme zaželali ešte veľa inšpirácie pri písaní ďalších kníh a poďakovali za zaujímavú a podnetnú besedu.

          • Návšteva z MŠ Dr. Clementisa 🧒🧒🧒

          • Na vyučovaciu hodinu našich druhákov zavítali šikovné deti z MŠ Dr. Clementisa. Druháčikovia nechali deti nahliadnuť do svojich učebníc, a tiež si mohli vyskúšať... aké to je sedieť v školskej lavici. Bystrí škôlkari ukázali, že ľahko zvládnu školské hry, dokážu odpovedať na rôzne hádanky a takisto zvládnu vypracovať rozmanité úlohy v pracovnom liste. Na záver hodiny sa s deťmi naši žiaci rozlúčili veselou pesničkou a jarným darčekom.

            Ďakujeme za návštevu!

          • Hráme šachy v ŠKD ♟️

          • Po vyučovaní v ŠKD žiaci hrávajú šach na dvore našej základnej školy. Bolo úžasné vidieť, ako sa deti zapájajú do hry a učia sa nové stratégie. Tešíme sa na ďalšie stretnutia a rozvoj šachových schopností našich malých hráčov!

          • Dopravná výchova 🏎️

          • Aj vďaka ZRŠ sa môžudeti učiť dopravnú výchovu zaujímavo a prakticky na našom mini dopravnom ihrisku. Testujeme vozový park, nabudúce aj dopravné značky.

          • Marec - mesiac kníh 2023 📖

          • Marec je nielen prvý jarný mesiac, ale i mesiac knihy. V rámci aktivít na rozvoj čitateľskej gramotnosti žiaci 2. ročníkov navštívili priestory Mestskej knižnice v Skalici. Dozvedeli sa ako sa stať čitateľom, ako zlepšiť svoje čítanie i mali možnosť nahliadnuť do niekoľkých kníh z veľkého množstva, ktoré knižnica čitateľom ponúka.

             

            Okrem návštevy knižnice v rámci mesiaca kniíh náš školský klub pripravil v týždni od 13. 3. do 17. 3. súbor aktivít pod názvom Týždeň hlasného čítania. Počas celého týždňa si deti nosili do klubu svoje obľúbené knihy, čítali z nich, odporúčali ich svojim kamarátom a potom si v diskusii vymieňali dojmy z prečítaného textu. Taktiež sa konali návštevy mestskej knižnice s cieľom zoznámiť sa s jej prostredím, usporiadaním a systémom zápisu, ako aj motivovať deti k pravidelnému vypožičiavaniu kníh a hlavne ich čítaniu.

          • Divadelné predstavenie „Stroj času" 🎭

          • Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili divadelného predstavenia nazvaného „Stroj času“. Známi i menej známi herci prišli za deťmi do Kultúrneho domu v Skalici, aby zahrali príbeh pre malých aj veľkých. Hlavný hrdina Leonardo chcel zostrojiť stroj času, avšak nakoniec zostrojil akýsi zázračný stroj, ktorý dokázal premiestniť rozprávkové bytosti k nemu na povalu a teda na javisko priamo k deťom.

          • DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKA 2023 📚

          • Dňa 16.03.2023 sa na Základnej škole, Bernolákova 5 v Holíči konalo vyhodnotenie 1. ročníka súťaže “Dobšinského rozprávka”.Do súťaže sa zapojili aj žiaci našej školy, ktorí sa umiestnili na vynikajúcich miestach.

            I. kategória

            2. miesto získala Amália Lašáková 4.B

            3. miesto získal Matias Patrik Buček 4.B

            II. kategória

            1. miesto získala Judith Poláková 5.c

            2. miesto získala Ella Nováková 5.D

            3. miesto získala Melánia Lašáková 6.C

             

            Víťazom srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov pri ďalšom tvorivom písaní.

          • Podporujeme TÝŽDEŇ MOZGU 13. - 19. 3. 🧠

          • Od 13. do 19. marca 2023 sa koná celosvetová kampaň Týždeň mozgu. Cieľom tejto iniciatívy je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog, jeho činnosť, možné ochorenia a na význam cvičení na podporu činnosti mozgu.

            Čo prospieva mozgu:

            1. Udržiavať ho v aktivite, nenechať ho “zlenivieť”.  Akákoľvek aktivita mu prospieva – komunikácia, udržiavanie sociálnych vzťahov, literatúra,  nové podnety, kultúra, umenie, pestovanie koníčkov, spoločenské hry, učenie cudzích jazykov.
            2. Trénovať pamäť – výkon pamäti sa môže vekom znižovať, preto ju treba stále trénovať a udržiavať v aktivite. Dôležité je používať aj vlastnú pamäť, nielen tú digitálnu. Skúste svoj mozog priebežne stimulovať napríklad vedomostnými súťažami, rébusmi, krížovkami, sudoku, pexesom alebo šachom. (Vedecké dôkazy o miere prospešnosti obdobných aktivít sú možno nejednotné, no mozgu nimi určite neublížite.)
            3. Kvalitná strava – mozog spotrebúva veľa energie. Dôležitá je zdravá a vyvážená strava. Vhodným príkladom je stredomorská strava zahŕňajúca zeleninu, ovocie, olivový olej, obilniny, chlieb, strukoviny, ryby, vajíčka, mliečne výrobky, mäso. Dôležité je redukovať príjem alkoholu. Vitamíny skupiny B sú dopingom pre celý nervový systém.
            4. Dostatok tekutín - ak je telo zásobené tekutinami, mozog je dostatočne prekrvený a nervové bunky navzájom dobre komunikujú.
            5. Kvalitný spánok – chronický nedostatok spánku poškodzuje pamäť, únava znižuje schopnosť koncentrácie.
            6. Pravidelná fyzická aktivita – pohybom sa zvyšuje mozgová výkonnosť. Ideálny je pohyb na čerstvom vzduchu. Mozog je pri fyzickej aktivite viac prekrvený, a teda viac okysličovaný a zásobovaný živinami.
            7. Pravidelný oddych počas dňa – krátke prestávky (mikroprestávky, 5- až 10-minútové) počas dňa zmierňujú únavu – prospieva pohľad z okna, chôdza po schodoch, hlboké dýchanie, krátka meditácia.
            8. Pobyt v prírode – aspoň dve hodiny za týždeň. Podporuje psychické aj fyzické zdravie.
            9. Používať informačné a komunikačné technológie len v nutnej miere a nenechať ich zbytočne zapnuté. Namiesto pasívneho sledovania diania online sa radšej venujte aktivitám, ktoré vám prinášajú príjemné pocity.
            10. Určiť si vo svojom byte aj pracovnom prostredí zóny bez akýchkoľvek technológií.​​​​​​​

            Počas Týždňa mozgu 2023 (13. - 19. 3. 2023) 
            na sociálnej sieti ÚVZ SR  
            https://www.facebook.com/uvzsr.sk  

            nájdete každý deň zverejnenú novú úlohu na „precvičenie mozgových závitov“. 

              
            Nezabudnite sa zapojiť!

            Ďakujeme

            Mgr. Mária Bobotová
            Mgr. Denisa Vašková

          • Čína – ríša za Veľkým múrom 🐼

          • Vo štvrtok 9. marca sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili vzdelávacieho projektu z cyklu Svet okolo nás. Tento projekt kombinuje prvky výučby a zábavy, snaží sa žiakom priblížiť zaujímavé kúty našej planéty. Dvojica cestovateľov nám teraz predstavila a priblížila rozľahlú, mystickú a najľudnatejšiu krajinu sveta – Čínu. Žiakom cestovatelia v tomto projekte predstavili rôzne zvyky,  tradície, lahôdky z kuchyne, prírodné či kultúrne zaujímavosti, priblížili odľahlý vidiek aj hektické moderné mestá. Po projekcii prebehla diskusia žiakov a cestovateľov, kde cestovatelia ešte viacej opísali svoje zážitky z ciest. Na záver nám predstavili ďalší pripravovaný projekt o Tanzánii.

          • Obvodné kolo súťaže Hurbanov pamätník🎙️

          • Súťaž Hurbanov pamätník sa konala 3. marca 2023 v priestoroch Františkánskeho kláštora v Skalici.

            Našu školu reprezentovala šestica víťazov školského kola. Zožali sme krásny úspech v podobe jedného tretieho miesta, ktoré získala v I. kategórii – poézia Alexandra Vojtková 2. A, a až troch prvých miest s postupom do okresného kola, kde nás budú reprezentovať v 2. kat. – poézia Agáta Čmíková 5. D, v 3. kat. – poézia Ema Holienčinová 7. B a v 3. kat. – próza Eliška Gajdúšková 9. C.
            Našim recitátorom, pripravujúcim pani učiteľkám i pyšným rodičom srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

    • Kontakty

      • Základná škola, Strážnická 1, 909 01 Skalica
      • +421 346644358
      • Strážnická 1, 909 01 Skalica 90901 Skalica Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje