• Školský výlet 4.A a 4.B triedy 🏰 🐎

          • V júni mali študenti 4.A a 4.B triedy jedinečnú príležitosť vyraziť na školský výlet, ktorý im mal priniesť nové skúsenosti a dobrodružstvá. Ich prvou zastávkou bola nádherná historická pamiatka - hrad Beckov. Už len cesta autobusom bola plná vzrušenia a očakávania. Všetci boli nadšení, že môžu preskúmať tento majestátny hrad. Po prehliadke mali možnosť voľne si prezrieť okolie a objavovať každý kút hradu.

            Ich ďalší cieľ bol kontaktná farma v Lubine. Po odchode z hradu sa presunuli ich autobusom do malého vidieckeho prostredia. Boli nadšení, keď si mohli vypočuť príbehy o živote na farme a vzdelávať sa o rôznych zvieratách, ktoré tam žijú. Okrem toho sa ich mohli dotýkať a krmiť priamo v ich výbehu. 

          • DOD v Štátnom archíve pobočka Skalica 2023 🗄️

          • Triedy 5.C a 8.A sa zúčastnili dňa otvorených dverí v Štátnom archíve pobočka Skalica. Niektorí z nich boli na tomto poschodí v budove bývalého františkánskeho kláštora prvýkrát. Veľmi príjemné pani archivárky im ukázali priestory archívu, výstavu vinohradníckeho spolku, žiaci si vyskúšali písať brkom, skladali a pečatili listy, lúštili tajničku a tvorili si erby. Zistili, že v archíve “nie je až taká nuda”

          • Matematický klokan 2023 🦘

          • Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. Ani žiaci našej školy neboli výnimkami a do 25. ročníka sa 67 žiakov druhých, tretích a štvrtých tried pustilo naozaj odvážne. Deviati z nich sa stali úspešnými riešiteľami a to konkrétne: Matulová Martina, Vojtková Alexandara z 2.A, Hladký Krištof z 2.C, Hladíková Alexandra, Hladká Michaela z 3.B, Barcalová Dominika, Jozef Lovecký zo 4.A, Janečková Tamara a Michal Roman zo 4.B triedy.

             

            Všetci žiaci obdržali na pamiatku pekné diplomy a aj vecné ceny. Najúspešnejším riešiteľom sa stal Michal Roman, ktorý obsadil 1.miesto.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a tešíme sa na budúci ročník.

          • Naši žiaci v Prahe 2023 🚍

          • Pražský hrad, Katedrála sv. Víta, Zlatá ulička, Karlov most, Staromestské námestie, Pražský orloj, Múzeum voskových figurín, Prašná brána, Václavské námestie aj obchodný dom Palladium - to všetko sa dá stihnúť za jeden deň so žiakmi na výlete.

          • 4. ROČNÍK „SKALICKÁ POVIEDKA“ 📚

          • Malí a mladí literáti okresu Skalica sa 6. júna 2023 opäť stretli v ZŠ, Strážnická 1 v Skalici na vyhodnotení už 4. ročníka úspešnej literárnej súťaže „Skalické poviedka“. Do súťaže svoje práce poslalo 26 žiakov. Je vidieť, že žiaci majú chuť a odhodlanie pretvoriť svoje myšlienky do písomnej podoby a vytvoriť malé dielka s hlbokými myšlienkami a dôležitým posolstvom.

            Naša milá porota v zložení Marta Hlušíková a Štefan Nižňanský nemali ani tentokrát ľahkú úlohu, aby vybrali najlepších z najlepších. Zaujali a oslovili ich príbehy napísané jednoducho a úprimne, ako aj individuálny spôsob vyjadrenia myšlienok a názorov. Potešilo i to, s akou vážnosťou sa postavy v príbehoch zamýšľajú nad dôležitými otázkami, ako sú napríklad láska, priateľstvo, úcta k starším, porozumenie v rodine i mimo nej.

            I. kategória

            1. miesto

            Natália Púdelková - ZŠ, Vajanského 2, Skalica

            II. kategória

            1. miesto

            Aneta Petríková - ZŠ, Bernolákova 5, Holíč

            Viera Levočová - Súkromná základná škola, Gorkého 4, Skalica

            2. miesto

            Ján Tlach - ZŠ, Strážnická 1, Skalica

            Jakub Helt - ZŠ, Bernolákova 5, Holíč

            3. miesto

            Viktória Marčišovská - ZŠ, Brodské

            Tamara Sládková - ZŠ, Strážnická 1, Skalica

            CENA poroty

            Leo Čulen - ZŠ, Brodské

            Linda Štrosová - ZŠ, Bernolákova 5, Holíč

            Veľké ďakujem patrí aj vydavateľstvu Perfekt, ktoré je hlavným garantom a sponzorom cien pre autorov. Slávnostný akt vyhodnotenia milým kultúrnym programom obohatili žiaci školy Sofia Studeničová, Eliška Gajdúšková, Ema Holienčinová a Sebastián Rotaru, za čo im tiež patrí veľké poďakovanie. Malým a mladým literátom srdečne blahoželáme a už teraz sa tešíme v roku 2024 na 5. ročník tejto úspešnej súťaže. Blahoželáme aj pani učiteľkám, pánom učiteľom, ktoré žiakov viedli a správne motivovali.

          • Vybíjaná 2023🏐

          • 8. 6. sa naše mladšie i staršie žiačky zúčastnili turnaja vo vybíjanej, ktorý sa konal v športovej hale v Hodoníne. Spolu so štyrmi žiačkami zo Zakládnej školy Vajanského reprezentovali mesto Skalica. Mladšie žiačky sa umiestnili na krásnom prvom mieste a staršie žiačky získali pekné tretie miesto. Našu školu za tím mladších žiačok reprezentovali: Nina Holičová, Nela Filipová, Anetka Kocianová, Bianka Novosadová, Jana Hyplová, Amália Turkovičová, Sofia Sukupčáková, Eliška Beneková.

            Za ZŠ Vajanského: Nancy Černáková a Tamara Gogolová.

            Tím starších žiačok reprezentovali: Bianka Beneková, Renáta Kutalová, Patrícia Žilavá, Patrícia Klopanová, Eliška Gajdúšková, Anna Mária Poláková, Natália Szuhayová a Klára Macejková.

            Za ZŠ Vajanského: Denisa Abelovičová a Nikol Komínková.

            Gratulujeme!

          • Výlet v Bratislave 2023 🚌

          • V pondelok 12. júna sa žiaci prevažne 8. ročníka so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili na školskom výlete v Bratislave. Najprv si užili skutočné dobrodružstvo, kde si vyskúšali svoju odvahu a hlavne logiku pri riešení úloh a hľadaní správnej cesty z uzamknutej miestnosti v escape room Questum. Snažili sa vyslobodiť zo 4 miestností: Tajomstvo Nikolu Tesly, Prekliatie majov, Strašideľné príbehy socializmu a Tajomné laboratórium. Potom sa presunuli do Laser game herne, kde si vyskúšali rôzne druhy hier, ale samozrejme najlákavejšou bola laserová bitka tímov. Po absolvovaní aktivít sa žiaci presunuli načerpať silu a doplniť energiu jedlom či nákupmi do obchodného centra Nivy.

          • Po stopách štúrovcov 📜

          • V súvislosti so 180. výročím kodifikácie spisovnej slovenčiny sme zorganizovali školský výlet, ktorého cieľom bolo priblížiť našim siedmakom históriu a dedičstvo slovenského národa prostredníctvom exkurzií do miest s väzbou na významných národných buditeľov.

            Na začiatok sme sa vybrali do obce Hlboké, kde sme navštívili Pamätnú izbu Jozefa Miloslava Hurbana. Expozícia nám poskytla zaujímavé informácie o živote a diele J. M. Hurbana, jeho účasti na povstaní v rokoch 1848-1849 a ohlase jeho diela a národnobuditeľskej činnosti. Dozvedeli sme sa aj zaujímavosti o jeho manželke Aničke Jurkovičovej i synovi Svetozárovi Hurbanovi Vajanskom. V pomerne hustom daždi sme sa potom statočne presunuli k mohyle J. M. Hurbana, ktorú navrhol architekt Dušan Jurkovič. Nasledovala cesta do Trnavy, kde sme sa po prechádzke historickým centrom zastavili na obed v McDonald's. Následne sme sa presunuli do Modry, kde sme opäť absolvovali krátku prechádzku po centre a pristavili sa pri dominante námestia - Súsoší Ľudovíta Štúra. To nás tematicky presmerovalo na ďalší program výletu - Múzeum Ľudovíta Štúra. Tu sme sa formou výkladu a prehliadky zoznámili so zaujímavými dokumentmi a predmetmi súvisiacimi so životom, činnosťou a dielom Ľudovíta Štúra a jeho generácie v období slovenského národného obrodenia. Tiež sme sa presvedčili o dôležitosti Štúrovho prínosu pre vznik a rozvoj spisovnej slovenčiny.

            Výlet "Po stopách štúrovcov" mal pomerne vzdelávací charakter, no nechýbali ani vtipné, zábavné a odľahčujúce momenty, takže veríme, že si z neho žiaci odnesú obohatenie i pozitívne dojmy.

          • Schloss Hof v Rakúsku 🏰

          • Žiaci 3.ročníkov sa vybrali na výlet do zámku Schloss Hof v Rakúsku. Ponorili sa do fascinujúceho sveta baroka, putovali po stopách princa Eugena Savojského, navštívili komnaty panovníčky Márie Terézie. Poprechádzali sa v dobovom oblečení, vyskúšali si parochne, náhrdelníky a vejáre. Na hospodárskom dvore si mohli pozrieť a pohladiť poníky, biele oslíky, ovce, kozy, lamy či ťavy. Nezabudnuteľná "cesta časom" sa tretiakom vydarila, dokonca ich ani počasie nesklamalo.

          • Júnové udalosti 2023 🌞

          • -Naši akční ôsmaci pripravili svojím mladším spolužiakom prvostupniarom k MDD zábavné dopoludnie na školskom dvore plné pestrých aktivít a hier.

            - Vyhrali sme 1. miesto v súťaži „Varíme spolu zdravo a chutne”!

            Táto súťaž je súčasťou 7. ročníka projektu „Viem, čo zjem“ - celosvetového programu Nestlé Healthy Kids. V spolupráci s odborným garantom - Úradom verejného zdravotníctva SR” prispieva k propagácii zdravého životného štýlu a stravovania na školách. Do súťaže „Varíme spolu zdravo a chutne“ sa zapojilo viac ako 56 škôl z celého Slovenska, ktoré prihlásili až 87 súťažných receptov. Žiaci mali za úlohu vymyslieť recept vytvorený zo zdravých surovín. Výhrou v tejto súťaži naša škola získala poukážku na sumu 500 € na nákup cvičebných pomôcok do telocvične, pretože zdravá strava a pohyb k sebe neodmysliteľne patria. Oceniť by sme chceli najmä Elišku Benekovú zo 6.C, ktorá spolu zo svojimi spolužiakmi recept vymyslela a zostavila zdravé menu. Rovnako oceňujeme aj šikovných „kuchárov“ z krúžku varenia p. uč. Hujsovej, ktorí podľa tohto receptu pripravili chutný a vizuálne atraktívny pokrm.Srdečne gratulujeme a tešíme sa z výhry!

            - Posledná hodina chovateľského krúžku, ktorý naša škola spolu s Ekocentrum Hodonín zorganizovala pre deti z tretieho a štvrtého ročníka ŠKD.

            Krúžok prebiehal jeden pondelok v mesiaci. Deti mali možnosť vidieť zvieratká, ako napr. korytnačku, morčiatka, potkany, myši, fredku, ježka, králika, andulky, jaštera, slimáka ale aj hadov , krajtu kráľovskú ale aj štvormetrovú krajtu tmavú. Na krúžku sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií zo života týchto zvieratiek, napr. koľko rokov sa dožívajú, čo potrebujú k svojmu životu a hlavne , ako sa o ne starať.Ďakujeme za túto možnosť našej škole a veríme, že sa s príjemnými pani chovateľkami z ekokrúžku Hodonín a ich zvieratkami ešte stretneme.

      • Kontakty

        • Základná škola, Strážnická 1, 909 01 Skalica
        • +421 346644358
        • Strážnická 1, 909 01 Skalica 90901 Skalica Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje