• Exkurzia Viedeň

          • Dnes vyrazili naši piataci na exkurziu do Viedne. Najprv navštívili Dom mora, ktorý okrem morského sveta púta návštevníkov krásnym výhľadom na celú Viedeň z terasy na 11 poschodí. Potom sa prešli po najznámejšej nákupnej ulici Mariahilferstrasse až k Prírodovednému múzeu. Následne prešli cez Hofburg až na námestie Sv. Štefana, kde mohli obdivovať krásu Dómu sv. Štefana. Výlet zakončili návštevou zábavného parku Prater, na ktorý sa všetci najviac tešili. Povozili sa na ruskom kole Riesenrad a vyskúšali aj mnohé iné atrakcie. Domov dorazili unavení, ale plní zážitkov.

          • Celoslovenské kolo Geografickej olympiády

          • Michal Androvič, žiak 8.C triedy, zabojoval aj na celoslovenskom kole Geografickej olympiády, ktoré sa konalo v Tatranskej Lomnici. Stal sa úspešným riešiteľom celoslovenského kola GO a obsadil pekné 8. miesto spomedzi 30 účastníkov v kategórii E /8. a 9. ročník/. Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy!

          • Skanzen v Strážnici

          • V pondelok 23.5.2022 žiaci našej školy z triedy 2.A a 2.D v rámci ŠKD navštívili Skanzen v Strážnici s programom pre deti "Abeceda remesiel". Deti sa tak mohli oboznámiť s remeslami, výrobnými činnosťami a prácami, ktoré sa spájali so životom na dedine. Vyskúšali si, ako sa opracovávalo drevo, mohli vidieť ťažného koníka pri práci a aj iné domáce zvieratká. V tvorivých dielničkách si mohli niečo vyrobiť a tiež pre svojich najbližších niečo nakúpiť. Veríme, že si z tejto návštevy Skanzenu odniesli aj zopár nových informácií a mali pekný zážitok.

          • Plavecký výcvik

          • 54 tretiakov absolvovalo plavecký výcvik v plavárni v Senici v mesiacoch apríl, máj v rozsahu 18 hodín. Všetci sa naučili plávať, ti čo vedeli sa zdokonalili a preto dostali na záver Mokrý diplom. Najlepší traja plavci každej skupiny boli ocenení medailou Hlavnou odmenou pre všetkých boli spoločne strávené chvíle hier v bazéne a na tobogánoch.

          • Prvá pomoc

          • Dňa 12.5. žiaci 7. ročníka absolvovali v rámci predmetu biológie nácvik prvej pomoci na Strednej zdravotníckej škole v Skalici. Mohli si nacvičiť stabilizovanú polohu, masáž srdca u dospelého človeka ako aj u novorodenca. Taktiež si osvojili zručnosti pri odstraňovaní cudzieho telesa z dýchacej sústavy a ďalšie úkony prvej pomoci, ktoré môžu pomôcť zachrániť život alebo zdravie človeka.

          • Slávik Slovenska

          • V utorok 10.5. 2022 sa v koncertnej sále ZUŠ v Skalici, opäť uskutočnilo po dvojročnej prestávke okresné kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska. Tento ročník bol jubilejný. Už 30 rokov sa z hrdielok našich detí ozývajú krásne ľudové piesne. Aj naša škola mala v tomto jubilejnom ročníku dvoch zástupcov. A to v druhej kategórii Filipa Štefanišina zo 4.B triedy a v tretej kategórii Viliama Farkaša zo 7.A triedy. Konkurencia bola veľká, ale napriek tomu sa Filipovi podarilo získať krásne 2. miesto. Za čo mu gratulujeme a prajeme obom chlapcom nech sa im darí ,aj naďalej rozvíjať toto krásne kultúrne dedičstvo.

          • Víťazstvo na McDonalds Cupe.

          • Okresné kolo v minifutbale žiakov a žiačok I. stupňa základných škôl sa uskutočnilo 6. mája na multifunkčnom ihrisku ZŠ Vajanského v Skalici. Šesť zúčastnených družstiev hralo v dvoch skupinách a po semifinálových zápasoch sa víťazi stretli vo finále. V tomto sa opäť stretli naši chlapci a dievčatá  so súperom zo ZŠ Vajanského. Podobne, ako v prvom zápase v skupine sa nám po dramatickom priebehu podarilo zvíťaziť a získať nielen víťazný pohár , ale aj postup na krajské finále do Trnavy. O tento mimoriadny úspech sa zaslúžili Anetka Sládková, Tamarka Janečková, Lukáš Gondec, Adam Szuhaj, Dalibor Matejka, Peter Seršeň, Alex Senka, Alex Sovič, Matiáš Vaško a najlepší strelec turnaja- Lukas Heštera. Našim úspešným reprezentantom gratulujeme a budeme im držať palce na krajskom finále v Trnave !

          • Exkurzia – výstava Tutanchamón, Brno

          • „Z ktorej dynastie pochádzal faraón Tutanchamón?“

            „Z osemnástej,“ bez váhania odpovie šiestak, ktorý sa zvyčajne o dejepis nijako intenzívne nezaujíma. Expozícia Tutanchamón však evidentne našich piatakov a šiestakov obohatila a rozšírila ich historické poznanie. Vybrali sa na ňu na brnianske výstavisko v príjemný májový deň 5. 5. 2022. Výstava, ako bolo avizované, ponúkla deťom zaujímavý pohľad do histórie starovekého Egypta a zároveň priblížila literárne a výtvarné stvárnenie egyptských mýtov, s ktorými sa žiaci oboznamujú na hodinách literatúry. Deti zaujal nešťastný osud mladučkého faraóna, fascinujúci pohľad na poklady z jeho hrobky a zaujímavé audio-vizuálne spracovanie sprievodného slova.

            V závere výpravy za poznaním sme nezanedbali ani svoje vyhladnuté brušká a exkurziu k spokojnosti všetkých zakončili na obede v McDonald's.

          • Medzinárodné meranie ICCS 2022

          • Dňa 29.4. sa žiaci 8.B triedy zúčastnili medzinárodného testovania ICCS 2022. Do tejto medzinárodnej štúdie o občianskom vzdelávaní a výchove žiakov k občianstvu bolo vybraných 25 krajín sveta. Jednou z nich je aj Slovensko. Na Slovensku vybrali 170 škôl a medzi nimi bola oslovená aj naša škola. Štúdia ICCS sa uskutočňuje pod záštitou IEA (Medzinárodná asociácia pre hodnotenie výsledkov vzdelávania). Testovanie ôsmakov sa uskutočnilo elektronicky, žiaci vypĺňali test a dva dotazníky.

          • Úspech v krajskom kole Geografickej olympiáde

          • V piatok 22.4. 2022  na Deň Zeme sa uskutočnilo v Trnave krajské kolo Geografickej olympiády, na ktoré si v okresnom kole postup vybojovali až dvaja žiaci našej školy: siedmačka Patrícia Žilavá v kategórii F a ôsmak Michal Androvič v kategórii E.

            Príprava na krajské kolo bola náročná, ale vyplatila sa.

            Michal Androvič obsadil 2. miestopostúpil do celoslovenského kola tejto súťaže.

            Patrícia Žilavá obsadila pekné 6. miesto.

            Srdečne gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu školy a Miškovi prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole!

          • Krajské kolo Hollého pamätníka

          • Dňa  27. apríla 2022 sa v Západoslovenskom múzeu v Trnave uskutočnilo krajské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hollého pamätník. Našu školu reprezentovala víťazka okresného kola – Ema Holienčinová. Napriek plejáde výborných recitátorov sa Emka nedala zahanbiť a vybojovala si krásne 3. miesto. Srdečne gratulujeme!

          • 22. apríl - Deň Zeme

          • Aj na našej škole sme oslavovali Deň Zeme.

            Už v priebehu celého týždňa sa žiaci zapájali do vypísaných výziev „Farebné dni“, „Pešo do školy“, „Zber papiera“ a  „Vyseparujme čo najviac“.

            V piatok prvé dve vyučovacie hodiny si každá trieda pripravila rôzne environmentálne aktivity projekty. Výstupy z týchto aktivít sa stali súčasťou výzdoby školy.

             Potom sa žiaci vybrali do ulíc mesta Skalica a zapojili sa do akcie „Vyčistime si mesto“.

            Pred školou sa realizoval projekt „ZŠ Strážnická sadí budúcnosť“ v spolupráci s firmou Skalco /člen skupiny Engie/. Dobrovoľníci, žiaci a zamestnanci školy vysadili pred školou ovocné stromy a kríky.

            Kto mal záujem, mohol si zakúpiť žiakmi vypestované priesady rajčín a papriky.

            Naše aktivity však piatkom neskončili. Celoročne sa totiž zapájame do environmentálnych projektov Ekoalarm a Zatoč s odpadom a na výtvarnej výchove prebieha e-learningový kurz o klimatickej zmene „Pre lepšiu budúcnosť Zeme“.

            Všetkým aktívne zapojeným žiakom aj zamestnancom školy ďakuje naša Zem!

          • Testovanie žiakov 5. ročníka

          • Testovanie žiakov 5. ročníka

            ·  Informovanie rodičov a žiakov: Testovanie T5 – 2022

            • Dňa 18.5. 2022 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5.ročníka T5-2022. Piataci budú testovaní z učiva matematiky a slovenského jazyka a literatúry. 

            Základné informácie k testovaniu a Špecifikácie testov T5-2022 sú zverejnené na webovom sídle www.nucem.sk v časti MERANIA/Testovanie 5.

          • IQ olympiáda

          • V pondelok 11.4. sa 38 našich žiakov z 5. až 9. ročníka zapojilo do 11. ročníka celoslovenskej súťaže IQ olympiáda. Táto súťaž je zameraná na rozvoj logického myslenia žiakov, podporuje ich kreativitu a objavuje skryté talenty. Súťaž organizuje MENSA Slovensko. Žiaci riešili test online v PC učebni. Počas riešenia si žiaci vyskúšali najmä svoju schopnosť rýchlo logicky uvažovať a v čase 30 minút  správne zodpovedať na 25 logických úloh. Súťaž prebieha v troch kolách, školské, regionálne a celoslovenské. Prajeme našim žiakom dosiahnutie čo najlepších výsledkov!

          • Zber papiera - "Poďme spoločne zachrániť čo najviac stromov!"

          • Poďme spoločne zachrániť čo najviac stromov!

            Od stredy 20.4.  môžete vyseparovaný papier postupne nosiť do tried.

            Rodičia môžu papier aj zaviesť priamo do zberného dvora firmy Vepos od utorka 19.4. do pondelka 25.4., ale len v poobedňajších hodinách od 13:00 do 16:00 !!! Zároveň je potrebné nahlásiť odovzdanie papiera na našu školu!

            Nezabudnite papier pred odovzdaním zvážiť a počet odovzdaných kilogramov nahlásiť triednemu učiteľovi.

            V pondelok 25.4. 2022 bude pred školou pristavený kontajner. Papier môžete preto priniesť ešte aj v pondelok priamo ku kontajneru.

            Viete, že na záchranu jedného stromu stačí vyzbierať približne 59 kilogramov?

            Ktorá trieda zachráni najviac stromov a bude najúspešnejšia?

          • Okresné kolo Hurbanovho pamätníka

          •      Na okresnom kole interpretačnej súťaže Hurbanov pamätník, ktoré sa konalo 5. apríla 2022 vo Františkánskom kláštore v Skalici, našu školu reprezentovali  víťazi obvodného kola – Michal Roman a Ema Holienčinová. Miško si svojím bezprostredným prednesom vybojoval pekné 2. miesto a Emka získala vo svojej kategórii najvyššie ocenenie, obsadila 1. miesto a postupuje do krajského kola súťaže, ktoré sa uskutoční 27. apríla v Trnave. Srdečne blahoželáme a držíme palce!                                                


            Výsledky:

            I. kategória – poézia

            2. miesto Michal Roman, III. B

            II. kategória – poézia

            1. miesto Ema Holienčinová, VI. B

          • Majstrovstvá okresu v stolnom tenise.

          • Po dvojročnej prestávke opäť začali fungovať žiacke športové súťaže! Hneď prvou boli majstrovstvá okresu v stolnom tenise, ktoré sa uskutočnili v utorok 29. marca na našej škole. Našu školu reprezentovali Olaf Mach, Richard Vodička a Bohuš Papšo, ktorí sa hneď v prvom kole stretli so svojimi najväčšími konkurentmi v boji o celkové prvenstvo – chlapcami zo ZŠ Vajanského. Po vyrovnanom boji sme nakoniec prehrali 3 : 2 , keď o konečnom výsledku rozhodlo len pár presnejších loptičiek v prospech súpera. V ďalších zápasoch turnaja sme už presvedčivo zvíťazili a obsadili pekné druhé miesto. Chlapcov treba pochváliť za bojovnosť a Olafa Macha aj za dosiahnutý individuálny výsledok, keď všetkých 6 svojich zápasov vyhral !

          • Šaliansky Maťko

          • 23.3.2022 sa konalo okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovala žiačka 4.D triedy Agáta Čmiková, ktorá obsadila 1. miesto a postupuje do krajského kola.Blahoželáme.

    • Kontakty

      • Základná škola, Strážnická 1, 909 01 Skalica
      • +421 346644358
      • Strážnická 1, 909 01 Skalica 90901 Skalica Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje